Senatorul Marius Dunca propune vouchere pentru energie. Cum văd PSD-iştii rezolvarea situaţiei

Legislaţia privind plafonarea preţurilor la energie este considerată ineficientă de către senatorul braşovean Marius Dunca (PSD) şi consideră că este vital ca legislaţia privind protecţia consumatorilor afectaţi de preţurile la energie să fie revizuită de urgenţă.


„PSD va solicita, în prima şedinţă a Coaliţiei de guvernare, adoptarea în regim de urgenţă a unor modificări şi completări la legislaţia privind protecţia cetăţenilor faţă de creşterea galopantă a preţurilor la energie electrică şi gaze naturale. Actuala lege a plafonării preţurilor la energie, promovată de ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi adoptată de fosta majoritate parlamentară, nu oferă o protecţie reală a cetăţenilor”, a declarat Dunca.


Social-democratul braşovean a prezentat şi principalele măsuri pe care PSD le va propune în Coaliţia de guvernare. Prima măsură este acordarea de vouchere de energie consumatorilor vulnerabili, astfel încât să se evite procedurile birocratice şi să se asigure o protecţie reală pentru această categorie. O a doua măsură este simplificarea procedurilor de plată a compensaţiilor pentru furnizorii de energie, astfel încât activitatea acestora să nu fie afectată.

Cea de-a treia propunere a PSD în şedinţa Coaliţiei va fi reglementarea unor sancţiuni pentru furnizorii de energie care nu respectă plafoanele impuse de legislaţia în vigoare. Nu în ultimul rând, reprezentanţii PSD vor propune extinderea schemei de ajutor de stat pentru marii consumatori din energie din economie şi la IMM-urile afectate puternic de creşterea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale.


„În lipsa adoptării rapide a acestor măsuri, vom asista la scăderea dramatică a puterii de cumpărare a românilor. Totodată, putem vorbi de un efect de domino care ar putea determina prăbuşirea unor instituţii şi companii strategice din economia românească. Exporturile ar putea fi, de asemenea, afectate. Vor fi încasate venituri mai mici la bugetul de stat”, a încheiat Dunca.