Pătrașcu propune amenajarea unor parcuri tematice în zonele cu potențial din Brașov

Brașovul este unul dintre cele mai vizitate orașe din România.Turismul și promovarea patrimoniului cultural și istoric al Municipiului Brașov trebuie să reprezinte o prioritate pentru conducătorii administrației locale. Din acest motiv, liderul organizației municpale a PSD Brașov, Lucian Pătrașcu, propune aleșilor locali să discute într-una din ședințele ordinare despre promovarea orașului, cu accent pe zona istorică.

„Consider că trebuie să luăm în calcul amenajarea unor parcuri tematice (exemplu parcul tematic Ion Creangă din Neamț – n.r.) în zonele cu potențial din Brașov. De exemplu, un parc tematic pe terenul din jurul Cetății Brașovului, unde turiștii și brașovenii să vadă principalele cetăți în miniatură din județul Brașov, dar și alte obiective turistice care atrag foarte mulți vizitatori. (Castelul Bran, Cetatea Rupea, Cetatea Râșnov, Cetatea Feldioara, Cetatea Prejmer, Cetatea Făgărașului, Mănăstirea Rupestră din Șinca Veche, Mănăstirea Sâmbăta de Sus sau Biserica Neagră). Obiectivele să fie însoțite de o descriere prin care vizitatorii să fie informați despre construcțiile respective (perioade, ctitori)”, a delcarat Pătrașcu într-o conferință de presă.

De asemenea, un alt parc tematic ar putea fi amenajat pe Dealul Melcilor, mai spuen sursa citată. Aici s-ar putea organiza tabere de sculptură, unde să fie reproduse diverse lucrări celebre,  pe modelul marilor orașe europene. Prin aceste tabere s-ar îmbogăți patrimoniul cultural al Municipiului Brașov.

„În alte zone ale orașului am putea avea un parc cu statui dedicate oamenilor importanți din istoria României cum ar fi Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza, Mihai Eminescu, Ștefan ce Mare, Vlad Țepeș, George Enescu, Regele Mihai, Decebal, Traian, Burebista, Avram Iancu, Sică Alexandrescu etc. Locații există, doar trebuie ca administrația locală să dorească susținerea unor astfel de proiecte cultural-istorice”, a concluzionat Pătrașcu.

Cum a apărut parcul tematic?

Un parc tematic poate avea o temă centrală care se desfășoară prin diferitele sale secțiuni și caracteristici, dar rămâne un loc în aer liber pentru recreerea oamenilor. Astfel, este un parc de distracții, în esență, cu conceptul de temă aruncat. Tema sau simțul rămân la vizitatori oriunde merg în interiorul parcului. Merită amintit faptul că Walt Disneya dezvoltat și a perfecționat conceptul de parc tematic. În 1965, Walt Disney a proiectat și dezvoltat un parc tematic numit Disneyland, care a fost dedicat temei de bază a personajelor descrise în desene animate și filme Disney. Imaginea scârțâitoare și curată a Disney și divertismentul oferit de întreaga familie au devenit extrem de populare și au dat naștere ideii de parcuri tematice din întreaga lume.

Care este diferența dintre Parcul de distracții și Parcul tematic?

  • Ambele parcuri, de distracții, respectiv tematice, sunt facilități în aer liber pentru distracție și divertisment pentru oameni de toate vârstele, în special pentru copii.
  • Parcurile de distracții sunt cunoscute pentru gama lor de plimbări și alte mijloace de divertisment, cum ar fi roller coaster, merry go round etc.
  • În parcurile de distracții se concentrează doar emoția și divertismentul și atrag în principal copii și adolescenți.
  • Parcurile tematice sunt mai interesante pentru o secțiune mai largă a societății din cauza unei teme de bază.
  • Ar fi mai bine să clasificăm un parc tematic drept un parc de distracții cu o temă precum Disneyland, care are ca temă personajele cu desene animate Disney.