Deputatul braşovean Marian Rasaliu le cere parlamentarilor să aprobe noile reglementări privind achiziţiile publice

„Actul normativ va permite accelerarea investiţiilor publice”, DN 73 – doar un exemplu

Deputatul braşovean Marian Rasaliu (PSD), a avut în 23 martie o intervenţie în Parlamentul României, prin care le-a solicitat colegilor din Camera Deputaţilor să voteze legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului prin care au fost adoptate noi reglementări privind achiziţiile publice.
Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului a fost aprobată de Executiv la solicitarea ministrului Transporturilor Sorin Grindeanu, după mulţi ani în care au afectat proiectele de investiţii. Prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului au fost eliminate o serie de disfuncţionalităţi în procesul achiziţiilor publice şi în derularea contractelor de servicii sau lucrări, de la birocraţie şi întârzierea eliberării unor autorizaţii, la contestaţii nefondate sau problemele legate de rezilierea contractelor cu prestatorii neserioşi.


„Cu aceste probleme s-au confruntat ani de-a rândul autorităţi locale, dar şi centrale şi nu de puţine ori am văzut primari, preşedinţi de consilii judeţene sau chiar miniştri exasperaţi legislaţia care întârzie investiţiile. Poate cel mai bun exemplu în ceea ce priveşte piedicile legislative este proiectul de modernizare a drumului naţional DN 73. Pentru modernizarea DN 73 (Piteşti – Braşov) a fost obţinută finanţarea europeană în anul 2011, dar a fost nevoie de 3 ani pentru finalizarea licitaţiei, obţinerea avizelor şi deschiderea şantierului.  Acum, după 11 ani de la aprobarea finanţării europene, acest drum naţional, care deserveşte zona turistică Bran-Moieciu este nemodernizat. Situaţia îi nemulţumeşte pe şoferi, pe cetăţenii din localităţile aflate pe traseu, dar şi pe drumari, care cheltuie bani pentru întreţinerea unui drum neterminat. Bani care puteau fi alocaţi altor investiţii”, a declarat deputatul PSD Braşov.


Conform deputatului braşovean, în această perioadă, investiţiile publice, finanţate de la bugetul de stat sau din bani europeni, reprezintă un balon de oxigen pentru economia naţională şi, implicit, o sursă de bunăstare pentru cetăţeni.